
Kapusta Włoska Vertus 2 2 g Legutko
Producent: Legutko
Kapusta włoska Vertus 2 (Brassica oleracea var. sabauda) to średnio późna odmiana, polecana do uprawy na zbiór jesienny, ceniona za dużą plenność. Rośliny tej odmiany wytwarzają kuliste, zwarte główki o barwie szarozielonej, bez tendencji do pękania, o średniej wadze 2-2,5 kg. Główki gotowe są do zbioru po ok. 110 do 120 dniach od momentu wysadzenia rozsad. Liście tej odmiany są silnie pokarbowane, z wyraźnym żyłkowaniem, co nadaje jej charakterystyczny wygląd. Nasiona wysiewać w marcu lub kwietniu pod osłonami. Do gruntu siać kapustę można w maju, a rozsady umieszczać na miejscach stałych od kwietnia do maja przy zachowaniu 50-60 cm odległości. Kapusta włoska rośnie najlepiej na glebie żyznej i wilgotnej. Vertus 2 doskonale sprawdza się przede wszystkim w bezpośrednim spożyciu, dzięki smacznym i zdrowym liściom. Nadaje się również do krótkiego przechowywania w chłodnym miejscu. Kapusta włoska to „bomba odżywcza”- zawiera wiele witamin, żelazo, magnez i miedź, a także siarkę odpowiadającą za szybsze gojenie się ran oraz korzystnie wpływającą na stan skóry, włosów i paznokci. Kapusta włoska jest także źródłem silnych przeciwutleniaczy - antocyjanów, które zmniejszają ryzyko pojawienia się miażdżycy i nowotworów. Kolor: zielony Stanowisko: słoneczne Sezonowość: roślina dwuletnia Wysiew pod osłonami: marzec-kwiecień Wysiew do gruntu: kwiecień Sadzenie na miejsce stałe: kwiecień-maj Głębokość siewu: 0,5 cm Odstęp między roślinami: 50-60 cm Odstęp między rzędami: 50-60 cm Zbiory: wrzesień-październik Opakowanie: 2 gSprawdź inne produkty[product id="1121,3095,1034,808,3085,814,3060,1104"]
Sklep: www.dziendobryogrod.pl
Cena:
3.99
PLN
Przejdź do sklepu