photo
Szpinak Matador 10 g Legutko
Producent: Legutko
Szpinak Matador (Spinacia oleracea) to popularna odmiana, znana z obfitego plonowania i wyjątkowego smaku. Cechuje się dużą odpornością na mróz, dlatego bez problemu zimuje w gruncie. Charakteryzuje się dużymi, ciemnozielonymi, owalnymi lub wydłużonymi liśćmi, które są lekko karbowane, co nadaje im atrakcyjny wygląd. Ta odmiana jest doskonała do uprawy zarówno wiosną, jak i jesienią. Matador jest mało podatny na wybijanie w pędy nasienne, co sprawia, że jest idealny do uzyskania wysokiej jakości surowca do mrożenia. Możliwe są 3 terminy wysiewu. Siew w początku kwietnia umożliwia zbieranie plonu pod koniec maja, siew w połowie sierpnia pozwala na zbiór jesienią, natomiast siew od września do połowy października umożliwia zbiór wczesno-wiosenny. Zaleca się siew w rzędach oddalonych od siebie o 25-30 cm. Szpinak Matador najlepiej rozwija się w glebie zasobnej w składniki pokarmowe. Wymaga regularnego nawadniania, szczególnie w okresie wzrostu. Jego popularność wynika głównie z wyjątkowego smaku liści, które doskonale komponują się z jajkami, makaronem, używane są jako nadzienie do pierogów czy naleśników, a także świetnie sprawdzają się w sałatkach. Dodatkowym atutem jest możliwość mrożenia liści, co pozwala na zachowanie ich świeżości i wartości odżywczych na dłużej.   Kolor: zielony Stanowisko: słoneczne Sezonowość: roślina jednoroczna Wysiew do gruntu: kwiecień, sierpień-październik Głębokość siewu: 1-2 cm Odstęp między roślinami: 10-15 cm Odstęp między rzędami: 25-30 cm Zbiory: kwiecień-czerwiec, wrzesień-październik Opakowanie: 10 gSprawdź inne produkty[product id="2582,239,2903,1078,2097,2096,2093,152"]
Sklep: www.dziendobryogrod.pl
Cena: 3.99 PLN
Przejdź do sklepu