
Sałata Łodygowa Czerwona Karola 0,5 g Legutko
Producent: Legutko
Sałata łodygowa Karola (Lactuca sativa var. angustana) to polska odmiana, idealna do uprawy w gruncie zarówno wczesną wiosną, jak i jesienią. Spotykana jest również pod nazwą głąbik krakowski. Nie ma ona specjalnych wymagań i jest dość odporna, dzięki czemu łatwo się ją uprawia. Sałata Karola wyróżnia się grubą, mięsistą, lekko czerwonawą łodygą oraz zielonymi liśćmi u jej szczytu. Najlepszym momentem ścinania łodygi jest osiągnięcie przez nią wysokości ok. 30-60 cm, nim pojawią się zawiązki kwiatostanów. Późniejszy zbiór może sprawić, że łodyga stanie się łykowata. Doskonale nadaje się do spożywania na surowo, gotowana podobnie jak szparagi, zapiekana w cieście lub kiszona. Nasiona najlepiej wysiewać pod osłonami od marca do kwietnia, lub bezpośrednio do gruntu od kwietnia do czerwca. Rozsadę można sadzić po ok. 4 tygodniach od wysiewu nasion. Dojrzałe rośliny można zazwyczaj zbierać po 10-14 tygodniach od siewu. Sałata Karola wymaga przepuszczalnego podłoża i dostępu do wody. Kolor: czerwony, zielony Stanowisko: słoneczne Sezonowość: roślina jednoroczna Wysiew do doniczek: marzec-kwiecień Wysiew do gruntu: kwiecień-czerwiec Sadzenie na miejsce stałe: kwiecień-maj Głębokość siewu: 0,5 cm Odstęp między roślinami: 25-30 cm Odstęp między rzędami: 40-45 cm Zbiory: lipiec-wrzesień Opakowanie: 0,5 gSprawdź inne produkty[product id="2975,2123,3447,808,2582,814,2985,543"]
Sklep: www.dziendobryogrod.pl
Cena:
2.99
PLN
Przejdź do sklepu