photo
Fasola Tyczna Jimenez 20 g Legutko
Producent: Legutko
Fasola szparagowa tyczna Jimenez (Phaseolus vulgaris) to oryginalna odmiana, znana zarówno ze swojego zastosowania jako warzywo szparagowe, jak i wysokiej jakości nasion. Roślina wyróżnia się silnym wzrostem, dlatego wymaga użycia solidnych podpór, które wspomogą pędy pnące się szybko w górę. Charakterystyczną cechą odmiany są duże, szerokie strąki o żółtozielonym kolorze, zdobione czerwonymi przebarwieniami. Strąki te pozbawione są włókna i można je jeść w całości, gdy są jeszcze młode. Kiedy dojrzeją, nasiona przybierają piękną białoczerwoną barwę i znajdują zastosowanie w np. zupie fasolowej czy fasolce po bretońsku. Fasolę Jimenez można także zbierać na suche nasiona. Nasiona fasoli Jimenez najlepiej wysiewać bezpośrednio do gruntu od połowy marca do kwietnia, zachowując odstęp 50-60 cm między roślinami, po 2-3 nasionami na dołek, na głębokość 3-5 cm. Stanowisko powinno być słoneczne, osłonięte przed wiatrem, z żyznym, szybko nagrzewającym się podłożem o dobrej przepuszczalności. Roślina jest wrażliwa na przymrozki i źle reaguje na temperatury poniżej 10°C. Odmiana Jimenez jest gotowa do zbiorów pod koniec lipca i plonuje aż do września. Strąki zbierać można stopniowo. Fasola dostarcza cennych witamin i minerałów, wyróżnia się najwyższą zawartością białka roślinnego wśród roślin strączkowych. Ponadto, jest źródłem witamin A, C, K, witamin z grupy B i kwasu foliowego.   Kolor: czerwony, biały Stanowisko: słoneczne Sezonowość: roślina jednoroczna Wysiew do gruntu: marzec-kwiecień Głębokość siewu: 3-5 cm Odstęp między roślinami: 50-60 cm Odstęp między rzędami: 50-60 cm Zbiory: lipiec-wrzesień Opakowanie: 20 gSprawdź inne produkty[product id="2456,3535,2479,2808,3471,825,1076,3099"]
Sklep: www.dziendobryogrod.pl
Cena: 6.99 PLN
Przejdź do sklepu