
Mak niebieski mielony 100g
Producent:
Mak niebieski - właściwości i zastosowanie w kuchni jako przysmak kulinarny produkt o wielu zdrowotnych właściwościach, wykorzystywany w kuchni jako przysmak kulinarny.Mak niebieski - produkt bogaty w wiele wartości zdrowotnych, wykorzystywany już w starożytności w postaci leku, który stanowił bazę leków uspokajających i odżywczych.Mak niebieski to odmiana maku, po który najchętniej sięgają Polacy. Głównie ze względu na niespotykaną ciemnoniebieską barwę i nieco słodszy smak. Ziarna maku pozyskiwane są z kwiatów maku lekarskiego, gdzie swoje główne zastosowanie znajdują w kuchni do przygotowania słodkich potraw, głównie wypieków.Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijny stół w postaci ciast, rolad makowych, czy makiełek. Mak niebieski swoje zastosowanie znajdzie także do przyozdobienia potraw z makaronem, dań warzywnych czy sałatek.Mak niebieski bogaty jest w dużą zwartość wapnia, magnezu, żelaza, błonnik czy potasu. Z maku niebieskiego pozyskuje się także olej makowy.Olej makowy wspiera pracę nerek i wątroby, działa łagodząco i gojąco na rany. Jest to zasługa kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego.Kolejną wartością maku niebieskiego jest korzystny wpływ na układ kostny, następnie niweluje skurcze mięśni i co ważne obniża poziom cholesterolu we krwi i wspiera prawidłową pracę jelit. Codzienne włączenie do diety człowieka maku dostarczy wielu niezbędnych substancji odżywczych.Warto jednak pamiętać aby mak spożywać w odpowiednich ilościach. Jego przesadne zastosowanie może mieć także skutki uboczne. Co można przygotować z maku ?Ciekawostką będzie biszkopt makowy !Jak przygotować ?Składniki:- 200g maku niebieskiego- 6 jaj- 200 g cukru- 3 łyżki kaszki manny- odrobina proszku do pieczenia i soliRozpoczynamy od ucierania żółtek z cukrem, zaś w osobnym naczyniu do maku niebieskiego dodajemy kaszkę manną a następnie odrobinę proszku do pieczenia.Całość łączymy a białka ubijamy na sztywną piane, następnie delikatnie całość przekładamy do masy makowej. Całość przekładamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem, bądź wyłożonej papierem tortownicy. Przygotowana masę wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy ok 35 do 40 minut.Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i możemy wykorzystać taki biszkopt na wiele sposobów.Możemy przełożyć ulubionym kremem, dodając bakali i owoców.Smacznego !Wartości odżywcze:Wartość energetyczna 2226kJ/ 539kcal, Tłuszcz 42,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,03g, Węglowodany 4,2g, w tym cukry 2,5g, Białko 23,7g, Błonnik 20,5g, Sól 0,015g.Skład towaru:100% mak niebieski.>Kraj pochodzenia:Republika CzeskaMak niebieski również w postaci ziaren znajdziesz klikając tutaj
Sklep: zdrowszezycie.pl
Cena:
4.09
PLN
Przejdź do sklepu