photo
Szałwia mielona 50g
Producent:
SZAŁWIA MIELONA - REMEDIUM NA BÓLE GARDŁA Szałwia jest rośliną, bez wątpienia doskonale nam znaną, jej zastosowanie i właściwości być może nas nie zaskoczą. Czego nie wiemy o szałwii ? Szałwia jest wieloletnią rośliną zieloną o długiej tradycji. Gatunków szałwii jest niezliczona ilość, dziś informacje podają, że jest ich około 500 gatunków, w Polsce doszukamy się sześciu. W stanie dzikim rośnie w basenie Morza Śródziemnego, w Azji i Syrii. Początków szałwii dopatrzymy się w dziejach Grecji, gdzie ceniono jej właściwości lecznicze i przyprawowe. Dziś uprawiana jest w całej Europie, lubi tereny suche i wapienne. Gdzie znajdziemy szałwie w Polsce ? Na jakich terenach jest najczęściej spotykana ? Najczęściej szałwie możemy spotkać na łąkach, w zaroślach i przydrożach. Wygląd szałwii jest bez wątpienia doskonale nam znany. Przez Polaków uprawiana jest szałwia lekarska, która charakteryzuje się intensywnym zapachem.Jest mocno rozgałęziona, oraz ukorzeniona, posiada szarozielone liście, kwiaty koloru fioletowego. Kwitnie od czerwca do lipca. Szałwia mielona - poznaj właściwości, dla kogo jest polecana ? - wykazuje działanie antyseptyczne i ściągające, co ma wpływ na dobrą kondycję skóry - głównie polecana na dokuczliwy ból gardła - napar stosowany na siniaki - obniża poziom cukru w organizmie - wpływa korzystnie na układ trawienny, regulując dolegliwości jelitowe i żołądkowe - ostudzony napar świetnie nadaje się do przemywania oczu, podczas zapalenia spojówek - szałwia polecana jest dla osób z nadmierną potliwością Szałwia mielona - jak ją stosować ? Szałwia jest rośliną, po którą często sięgamy i nie może jej zabraknąć w kuchennej szafce z uwagi na jej właściwości. Stosowana jest zarówno w kuchni, w postaci aromatycznej przyprawy, oraz jako środek leczniczy, który nie tylko uśmierza ból, ale działa w sposób korzystny na nasz organizm. Szałwia w smaku jest delikatna. Zaparzona, bez zbędnych dodatków smakowych nadaje się do spożycia. Szałwia mielona sprawdzi się idealnie podczas przygotowywania ciężkostrawnych dań, gdyż niweluje tłuszcz. Najczęściej dodaje się ją do mięs takich jak kaczka, gęś, czy wieprzowina. Oprócz tego szałwia doskonale komponuje się z daniami rybnymi. Uwaga ! Co może zaskoczyć. Szałwia sprawdzi się jako dodatek smakowy do chleba, bułek, pierogów itp. Wzmocni tym samym walory smakowe potrawy i zaskoczy niejednych gości. Jak przechowywać szałwię w postaci mielonej ? Należy przechowywać w suchym miejscu, ograniczając tym samym dostęp do światła i wilgoci. Ważne jest aby dobrze przechowywać produkty. Prawidłowo zabezpieczone i przechowywane na dłużej mogą zachwycać nas swoimi właściwościami. Kraj pochodzenia: Polska Skład towaru: 100% szałwia mielona
Sklep: zdrowszezycie.pl
Cena: 2.78 PLN
Przejdź do sklepu