
Płatki ryżowe 100g
Producent:
PŁATKI RYŻOWE - ALTERNATYWA DLA PŁATEK KUKURYDZIANYCH Z czego pozyskiwane są płatki ryżowe ? Jak sama nazwa wskazuje, płatki ryżowe wytwarzane są z ryżu. Kraje słynące z produkcji ryżu, to Chiny i Indie, gdzie ryż ze względu na zaludnienie odgrywa istotną rolę w kwestii wyżywienia ludności. Ryz jak wiemy, bogaty jest w wartości odżywcze. Dlaczego płatki ryżowe ? Są alternatywa dla płatków kukurydzianych, ale co poza tym ? Sam ryż z uwagi na długi czas gotowania, przez wielu z nas zostaje wyeliminowany i wtedy to płatki ryżowe są wyjściem z sytuacji – pozwalają na krótszą i łatwiejszą obróbkę, a jednocześnie na zachowanie większej ilości wartości odżywczych. Proces produkcji płatków ryżowych jest bardzo precyzyjny, gotowane są one na parze, co pozwala zachować cenne składniki odżywcze. Skąd pochodzą płatki ryżowe ? Pochodzą z krajów azjatyckich, gdzie sposobów ich wykorzystania nie brakuje. W Polsce popularność płatków ryżowych cały czas rośnie i choć często ogranicza się głównie do szybkich dań śniadaniowych, to warto wiedzieć, e sprawdzą się równie dobrze do przygotowania dań na ciepło. Płatki ryżowe - co warto wiedzieć ? Płatki ryżowe są niskotłuszczowe i nie zawierają dużo błonnika, są lekkostrawne i nie obciążają żołądka – można je podawać nawet niemowlakom. Polecane dla osób będących na diecie lekkostrawnej. Polecane osobom aktywnym fizycznie i dbającym o smukłą i zdrową sylwetkę. Jednak to nie wszystko. Płatki ryżowe zawierają niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Zwierają pokaźne ilości żelaza, fosforu i potasu oraz witamin z grupy B oraz C. Płatki ryżowe - zastosowanie Płatki ryżowe swoje zastosowanie znajdują głównie w kuchni. Są znakomitą alternatywą dla tradycyjnych płatków kukurydzianych. Bez wątpienia są elementem śniadania, drugiego śniadania, czy podwieczorku. To znakomita przekąska, polecana dla osób aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Polecane w połączeniu z jogurtem, dodaj do deseru, owsianki, sałatki zarówno owocowej jak i tej w połączeniu z warzywami. Jak stosować płatki ryżowe ? Płatki ryżowe należy wrzucić do wrzącej wody, bądź mleka w proporcji 2:1 (2 porcje wody/mleka na 1 porcję płatków ryżowych) a następnie gotować na niewielkim ogniu przez około 4-5 minut do czasu, gdy wchłoną całą ciecz i staną się miękkie. Tak przygotowane płatki są gotowe do spożycia. Jak przechowywać płatki ryżowe ? Należy przechowywać w suchym miejscu, ograniczając tym samym dostęp do światła i wilgoci. Ważne jest aby dobrze przechowywać produkty. Prawidłowo zabezpieczone i przechowywane na dłużej mogą zachwycać nas swoimi właściwościami. Kraj pochodzenia: Myanmar (Burma) Skład towaru: 100% płatki ryżowe Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 360kcal Tłuszcz 0,7gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g Węglowodany 77g Białko 6,7g Sól 0,02g Błonnik 5,2g
Sklep: zdrowszezycie.pl
Cena:
3.16
PLN
Przejdź do sklepu