photo
Jarzębina owoc 100g
Producent:
JARZĘBINA OWOC - WYKORZYSTYWANA W PRZETWÓRSTWIE Jarzębina owoc - poznaj pochodzenie jarzębiny i dowiedz się więcej: Jarzębina (Jarząb pospolity) - gatunek rośliny wieloletniej, który rośnie w wieelu zakątkach świata od Europy, po Azje i Syberię. W Polsce pospolity na całym obszarze. rośnie nie tylko w lasach, ale także w parkach, ogrodach i bardzo często wzdłuż ulic. Jak doskonale wiemy jest drzewem ozdobnym. Kwitnie wiosną w miesiącu maj, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają charakterystnej barwy. Owoce jarzębiny są kuliste i mięsiste, natomiast w smaku gorzkie i cierpkie. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści. Z pewnością wielu z nas, jak nie każdy widział jarzębinę, ale czy wiesz, że owoce tego drzewa są wykorzystywane w przetwórstwie ? Jarzębina owoc - poznaj właściwości owocu tego drzewa: - przeciwzapalna - moczopędna - oczyszczająca - działa w sposób przeczyszczający - bogata w witaminy: A, C, E, B, w witaminę P i KK Uwaga ! Owoców jarzębiny nie należy spożywać w postaci surowej, zerwanych bezpośrednio z drzewa ze względu na zawartą w niej szkodliwą substancję o nazwie sorbina. Spożycie surowych owocow, może wywołać bóle bvrzucha, wymioty i biegunkę. Jarzębina owoc - zastosowanie, do czego i w jaki sposób używać ? Należy pamiętać, iż owoce jarzębiny po obróbce cieplnej nie są trujące i można ją bezpiecznie stosować. Zatem owoce jarzębiny wykorzystywane są zazwyczaj na trzy sposoby: - w postaci naparu/herbaty - w formie przetworów - w postaci suszonej, która świetnie nada się do nalewek - nalewka z jarzębiny cieszy się dużą popularnością. Przygotuj ją sam - oto szybki przepis na nalewkę z owoców jarzębiny: - 250 g owoców jarzębiny zasypujemy cukrem, dodajemy soku z cytryny i zalewamy roztworem wody ze spirytusem. Proporcja 50/50 (1 litr). Następnie odstawiamy w zacienione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy napój a z owocami postępujemy ponownie tak samo jak powyżej. Pozostawiamy ponownie na 2 tygodnie. Tak przygotowaną nalewkę należy przefiltrować, najlepiej za pomocą gazy. Całość rozlewamy do buteleczek i gotowe. Tak przygotowana nalewka warto, aby przeleżakowało ok. 7 tygodni. Jak przechowywać jarzębinę owoc ? Należy przechowywać w suchym miejscu, ograniczając tym samym dostęp do światła i wilgoci. Ważne jest aby dobrze przechowywać produkty. Prawidłowo zabezpieczone i przechowywane na dłużej mogą zachwycać nas swoimi właściwościami. Kraj pochodzenia:Chiny Skład towaru:100% Jarzębina owoc
Sklep: zdrowszezycie.pl
Cena: 5.20 PLN
Przejdź do sklepu