photo
Czarnuszka 500g
Producent: Do Schrupania
Czarnuszka Czarnuszka nazywana także czarnuchą, czarnym kminem, czarnym sezamem, kminkiem egipskim lub panną w zieleni – są bogatym źródłem białka, błonnika, kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i witaminy E, beta-karotenu, biotyny, potasu, fosforu, cynku, żelaza, selenu, wapnia, jak i olejków eterycznych. Aż w 40% składają się z tłuszczu, a wytwarzany z nich olej jest stosowany w zielarstwie, bowiem wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne oraz pielęgnujące skórę. Wspomagają także detoksykację i odnowę komórek, pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu glukozy we krwi, redukują stężenie kortyzolu i adrenaliny we krwi, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Ziarna czarnuszki docenią alergicy, ponieważ mają działanie antyhistaminowe. Czarnuszka - zastosowanie, do czego i w jaki sposób używać ? Ziarna czarnuszki wyróżnia intensywny, pikantny i jednocześnie delikatnie gorzki smak oraz charakterystyczny aromat. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do wypieków, sałatek, marynat, kozich i krowich serów, domowych past, kiszonek, zup, ryb czy dań mięsnych – polecane są przede wszystkim do jagnięciny oraz drobiu. Na ich bazie można wykonać także napar. Po zmieleniu mogą być stosowane jako zamiennik pieprzu. Po ziarna czarnuszki nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki obniżające ciśnienie. Dzienne spożycie ziaren czarnuszki nie powinno przekraczać 4 łyżek dziennie. Czarnuszka - gdzie występuje? Jej naturalnym środowiskiem jest Irak, Iran i Turcja. Obecnie jako gatunek introdukowany czarnuszka rośnie dziko również w basenie Morza Śródziemnego. Ma rozgałęzione łodygi o długości 20–40 cm i podwójnie pierzastosieczne liście o równowąskich, nitkowatych odcinkach. Skład: Nasiona czarnuszki (100%). Kraj pochodzenia: Indie. Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 2478 kJ / 590 kcal Tłuszcz: 50 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7 g Węglowodany: 11 g w tym cukry: 0,3 g Błonnik: 12 g Białko: 18 g Sól: 0,03 g Informacje o alergenach: Na terenie zakładu pakowane są również inne bakalie, sezam, produkty zawierające gluten, dwutlenek siarki. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie możemy w zupełności wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sklep: doschrupania.pl
Cena: 13.00 PLN
Przejdź do sklepu